Υπογράφτηκε το διάταγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


 
 
Σε τζαμί μετατρέπεται η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν παράνομη. 
 
Νωρίτερα, η UNESCO είχε στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο και, σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να την ενημερώσει εκ των προτέρων για την όποια μετατροπή. Τα τελευταία 24ωρα υπήρχε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο τρίγωνο Αγκυρας – Ουάσιγκτον και Μόσχας σχετικά με την Αγία Σοφία, αλλά και ανταλλαγή ανακοινώσεων για την απόφαση των ΗΠΑ να εντάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης. 
 
Τη σημασία της Αγίας Σοφίας, ως συμβόλου διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Υπογράμμισε ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας. Διάγγελμα στον τουρκικό λαό θα απευθύνει αργότερα σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.