Τρεις οι υποψήφιοι μισθωτές για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Σε τρεις ανέρχονται οι υποψήφιοι μισθωτές των δύο εργοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ Νίκο Παπαϊωάννου. Αναμένεται μάλιστα να  ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία αξιολόγησης, μέσω της οποίας και θα αναδειχθεί ο νέος ιδιοκτήτης τους για τους επόμενους 28 μήνες.

Οι τρεις υποψήφιοι είναι η "Innovation Brain" του Λούκας Φέκερ, η "Royal Sugar" του Χρήστου Καραθανάση και η κοινοπραξία "Royal Sugar και Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας".

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ελβετός διαχειριστής του Innovation Brain, ζήτησε να του ανατεθεί, μαζί με την ενοικίαση των δύο εργοστασίων, και το management των δύο σερβικών θυγατρικών, κάτι που όμως δεν προβλεπόταν από την προκήρυξη της ΕΒΖ, με αποτέλεσμα, κατά τις ίδιες πηγές, να θέσει, επί της ουσίας, εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας την υποψηφιότητά του.

Στο “τραπέζι” παραμένουν η αυτόνομη πρόταση της Royal Sugar και εκείνη που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της, Χρήστος Καραθανάσης, από κοινού με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Στην πραγματικότητα, όμως, το δίλημμα είναι θεωρητικό για τη διοίκηση της ΕΒΖ και της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η παρουσία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, στη μία από τις τρεις κατατεθειμένες προτάσεις, παρέχει στην τελευταία ασυναγώνιστο πλεονέκτημα καθώς την καθιστά περισσότερο φερέγγυα.
Κατά πληροφορίες η εισήγηση της ΕΒΖ ΑΕ προς την Τράπεζα Πειραιώς, θα είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση της κοινοπραξίας Royal Sugar – Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Εφόσον η Πειραιώς συναινέσει το αργότερο έως την Παρασκευή θα υποβληθεί το σχέδιο μίσθωσης από την ΕΒΖ, πάνω στο οποίο τα τρία μέρη θα διαβουλευτούν, πιθανώς θα κάνουν προσθαφαιρέσεις και εφόσον συμφωνήσουν -άδηλο πόσο χρόνο θα πάρει όλο αυτό- τότε θα πέσουν και οι υπογραφές, προκειμένου να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι εργασίες συντήρησης του εργοστασίου στο Πλατύ, το οποίο θα είναι το εργοστάσιο που θα δουλέψει φέτος.

Πολύ κρίσιμο για να τελεσφορήσει η συμφωνία, για την ΕΒΖ και την Τράπεζα Πειραιώς, κατά τις ίδιες πηγές, είναι να διασφαλιστεί η ασφαλής συντήρηση των εργοστασίων -θα παραδοθεί σχετική λίστα με τις εργασίες που θεωρούνται απαραίτητες να πραγματοποιηθούν- και σε δεύτερο πλάνο περνά το ύψος του μισθώματος που θα απαιτηθεί από τον εκμισθωτή, ενώ θα καταστεί απολύτως ξεκάθαρο πως εφεξής και για όσο ισχύει η μίσθωση, οι παραγωγοί θα έχουν να κάνουν μόνο με τον εκμισθωτή, τόσο για την παράδοση της παραγωγής τους, όσο και για την πληρωμή τους για αυτή.

Υπενθυμίζεται πως στη φετινή καλλιεργητική σεζόν σπάρθηκαν περίπου 18.000 στρέμματα και παρότι κανονικά η συγκομιδή τους θα έπρεπε να έχει αρχίσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ακόμη χρονικά περιθώρια να μείνουν στα χωράφια, υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατήσει και ο καιρός.