Τον Σεπτέμβριο σε πλήρη λειτουργία η μονάδα κοινωνικής επανένταξης του ΟΚΑΝΑ στο "ΑΧΕΠΑ"

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι νέες μονάδες εντατικής ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης, τις οποίες δημιουργεί ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών εντός του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”.
Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης “ΠΥΞΙΔΑ” στον δήμο Νεάπολης – Συκεών.
“Κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή εδώ στη Θεσσαλονίκη. Προσπαθούμε εδώ να ανοίξουμε τον δρόμο προς την κοινωνική επανένταξη. Στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια -και ειδικά σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη όπου ουσιαστικά έχει απορροφηθεί η λίστα αναμονής-είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί μένουν στην υποκατάσταση και δεν τελειώνουν το πρόγραμμα, ώστε να βγουν επανακοινωνικοποιημένοι. Αυτή η τομή που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είναι ότι ιδρύουμε δύο μονάδες -μία μονάδα εντατικής ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να προετοιμάσουμε αυτή τη διαδικασία, και μία μονάδα κοινωνικής επανένταξης, στην πρώην μονάδα του ΑΧΕΠΑ- ευελπιστώντας μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχουμε πετύχει μια ροή των ανθρώπων, όχι μόνον να μπαίνουν στα προγράμματά μας αλλά και να βγαίνουν θεραπευμένοι”, τόνισε ο κ. Καφετζόπουλος.
 
Είκοσι χρόνια συμπληρώνει η “Πυξίδα” 
Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στον δήμο Νεάπολης – Συκεών λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων “Πυξίδα”, το οποίο στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του έχει αναπτύξει προγράμματα στην οικογένεια, στα σχολεία και στην κοινότητα, από τα οποία έχουν ωφεληθεί περισσότερα από 120.000 άτομα.
“Τα Κέντρα Πρόληψης που δημιουργήθηκαν απέδειξαν ότι ήταν η σωστή επιλογή και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Εμείς είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί το δικό μας κέντρο, η ‘Πυξίδα’, από όλες τις αξιολογήσεις και από όλους τους ελέγχους αναδεικνύεται ως η καλύτερη, η πιο οργανωμένη και η πιο δραστήρια δομή για την πρόληψη από τις ουσίες”, τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.