«Το τελευταίο φύλλο», η παράσταση κουκλοθέατρου, ανεβαίνει το σαββατοκύριακο στη Θέρμη

«Το τελευταίο φύλλο», η καινούργια παράσταση κουκλοθέατρου της Πολιτιστική Εταιρίας Εκπαιδευτικών Κιλκίς ανεβαίνει αυτό το σαββατοκύριακο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης (παραστάσεις: Σάββατο 17 Νοεμβρίου 6 μ.μ. και Κυριακή 18 Νοεμβρίου 11 π.μ.). Πρόκειται για ένα έργο του αμερικανού συγγραφέα Ουίλιαμ Σίντνεϊ Πόρτερ, γνωστού ως O.Henry, σε διασκευή και σκηνοθεσία της κ. Θεοδοσίας Σβολάκη –Μπάντζου, το οποίο λόγω της υπόθεσης και θεματολογίας του μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον, να ψυχαγωγήσει, αλλά συγχρόνως να προβληματίσει και να εκπαιδεύσει εμπειρικά τα παιδιά όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (δημοτικού από οκτώ ετών, γυμνασίου, λυκείου) καθώς και κάθε ενήλικα.
 
Η υπόθεση
Η ιστορία του διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη, στα τέλη του 19ου αιώνα, στη γειτονιά των καλλιτεχνών στο Γκρίνουιτς Βίλατζ και είναι ένας ύμνος στην καθαρή, ατόφια, δοτική χωρίς όρια και υστεροβουλίες φιλία δύο νέων κοριτσιών, που έρχονται από την επαρχία στη Νέα Υόρκη, επιδιώκοντας να κάνουν πραγματικότητα τα ακριβά και πολύτιμα για τη νεότητα όνειρά τους και εκεί με τη βοήθεια, την αμέριστη συμπαράσταση μέχρι και αυτοθυσία ενός των τριών ηλικιωμένων, που τυχαία συναντούν, καταφέρουν να ξεπεράσουν ανώδυνα τις κατά τα άλλα πολύ επικίνδυνες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν. Το θέμα της ευεργετικής, της τόσο αποτελεσματικής και σωτήριας θα λέγαμε προσέγγισης της νέας με τη γεροντότερη γενιά δίνεται ανάγλυφα και τονίζεται ιδιαίτερα στο έργο.
Το γιατί ένα παιδί δημοτικού πρέπει να δει τη συγκεκριμένη παράσταση, για την οποία έχει τόσο σκληρά και για τόσο πολύ χρόνο δουλέψει η εθελοντική ομάδα-κουκλοπαικτών της Πολιτιστικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών, είναι πολύ εύκολο ν’ απαντηθεί: γιατί για το παιδί θα είναι ένα παιχνίδι αλλιώτικο -όπως και κάθε άλλωστε κουκλοθεατρική παράσταση- δημιουργικό, μαγευτικό, που θα το διδάξει ν’ αγαπά και να συμπαραστέκεται άδολα το φίλο του και να εμπιστεύεται, να σέβεται και ν’ αποζητάει τη συντροφιά του ηλικιωμένου παππού του, ενώ θα του δημιουργήσει και τόσα άλλα, όμορφα συναισθήματα.
 
Οι συντελεστές
Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η διδασκαλία είναι της Θεοδοσίας Σβολάκη-Μπάντζου. Στην σκηνογραφία συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Ραμπίδη. Τα σκηνικά τα έκανε ο Κωνσταντίνος Ραμπίδης μαζί με την Ιωάννα Τσουβελεκίδου. 
Βοήθησαν οι: Παρέσσα Πολυχρονίδου και Αναστασία Σπυρλιάδου. Οι κούκλες –μαριονέτες έγιναν από την Θεοδοσία Σβολάκη-Μπάντζου και βοήθησαν οι: Σταυρούλα Χνιτίδου, Παρέσσα Πολυχρονίδου και Ιωάννα Τσουβελεκίδου. Τη μουσική επένδυση έκανε ο Κωνσταντίνος Μπύρος και την επιμέλειά της ο Γιώργος Κρυωνάς.
 
Ποια είναι η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς 
Αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1995 με συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, του Νομού Κιλκίς και ενίοτε της κεντρικής Μακεδονίας. 
Έχει διοργανώσει μεταξύ άλλων λογοτεχνικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήριο δημιουργικής γραφής, ποιητικές βραδιές, μουσικές βραδιές με μελοποιημένη ποίηση ελλήνων ποιητών, εργαστήρια καλλιτεχνικών κατασκευών και θεατρικής κούκλας και πολλές άλλες δραστηριότητες συμμετέχοντας παράλληλα σε δρώμενα του δήμου Κιλκίς. 
Η παιδαγωγική ιδιότητα των μελών κατευθύνει τις κύριες δραστηριότητες της εταιρίας σε ένα σημαντικό στόχο που είναι η επίδραση του καλού θεάτρου στα παιδιά. Με στόχο την ανάπτυξη της Θεατρικής Παιδείας σε εκπαιδευτικούς, εφήβους και παιδιά έχει διοργανώσει σεμινάρια θεατρικής παιδείας και μουσικής καλλιέργειας, σεμινάρια με στόχο να χρησιμοποιηθεί η θεατρική δράση σαν εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία, θεατρικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους ενώ έχει δημιουργήσει Παιδική Θεατρική Σκηνή και Τμήμα Κουκλοθεάτρου - Μαύρου Θεάτρου. 
Η Εταιρία είναι μη κερδοσκοπική, ενώ τα έσοδα από το συμβολικό εισιτήριο μόλις που καλύπτουν τα έξοδα της κάθε παράστασης. Συχνά, δε, τα έσοδα αρκετών παραστάσεων διατίθενται στους ‘γιατρούς χωρίς σύνορα’ ή χρησιμεύουν για τη στήριξη προς αναξιοπαθούντες μαθητές σχολείων του νομού Κιλκίς.