Συνεχίστηκε το... καλοκαίρι στον ελληνικό τουρισμό και το 2019

Με βελτιωμένα μεγέθη, τόσο στα έσοδα, ανά επιπβάτη, όσο και σε σχέση με το συνολικό αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκαν τα ελληνικά τουριστικά θέρετρα, ολοκληρώθηκε το 2019 για τον τουριστικό τομέα της Ελλάδας, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι η χρονιά θα εμφανίσει κάμψη, έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.
Τη θέση αυτή διατύπωσε ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90.1», με αφορμή τη συνάντησή του την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, με τον πρωθυπουργό.
«Έγινε μια ανασκόπηση του εξαμήνου της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στο υπουργείο Τουρισμού. Τα τελικά αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού είναι ξεκάθαρα: Είχαμε αύξηση στο μέσο έσοδο ανά επιβάτη, αύξηση στον αριθμό των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων για το 2019», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας πως «δεν ήταν αυτονόητο και, μάλιστα, τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο έδειχναν κάμψη. Για αυτό κινητοποιηθήκαμε άμεσα και διαψεύσαμε τις προβλέψεις αυτές».
Ο υπουργός έκανε γνωστό, παράλληλα, πως «σήμερα πήρε ΦΕΚ το τελευταίο μέτρο που είχαμε ανακοινώσει για την Thomas Cook, το οποίο αφορά στη δυνατότητα να αναγνωρίζονται με απλοποιημένες διαδικασίες τα απλήρωτα τιμολόγια της Thomas Cook ως επισφαλή. Είναι ένα μέτρο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, αλλά και των ίδιων των τουριστών».
Όπως υπογράμμισε, «οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν προβλήματα όταν επισκέφτηκαν τη χώρα μας στηρίχτηκαν και συνεχίζουν να στηρίζονται σε μεγάλο και ικανοποιητικό βαθμό. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, από θέση ασφάλειας, η καθεμία επιχείρηση και συνολικά η χώρα μας να ατενίσει το 2020 με αισιοδοξία».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα και στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται με τον ΕΟΤ το κατάλληλο διαφημιστικό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς «είναι σαφές πως καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των νησιών μας σε επικοινωνιακό επίπεδο και σύντομα θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις».
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ίδιος είχε σήμερα συνάντηση με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην άμεση στήριξη της εικόνας των συγκεκριμένων περιοχών και στην ανάγκη χρηματοδότησης της καμπάνιας που ήδη σχεδιάζεται από το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη».