Συναντήσεις του Κ. Ζέρβα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου συναντήθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη. H συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έλαβε χώρα στο Φανάρι σε εγκάρδιο κλίμα. Η ανάδειξη του Βυζαντινού παρελθόντος, της ιστορίας, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής της πόλης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Πέραν τούτου συζητήθηκαν περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς είναι γνωστή η ευαισθησία και το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχη για αυτά. Ο κ. Ζέρβας με το πέρας της συνάντησης προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου καθώς επίσης ιδιαίτερη πρόσκληση του απηύθυνε ώστε να τιμήσει τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης το 2022 για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Θεσσαλονίκη ήταν πόλη που υποδέχθηκε τότε τους πρόσφυγες και θα οργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις.
Η συνάντηση με τον κ. Ιμάμογλου έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και προετοιμασίας των πόλεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών καθώς και  ζητήματα πολιτικής προστασίας. Πέραν αυτών συμφωνήθηκε ο διαμοιρασμός τεχνογνωσίας και η συνεργασία στα πεδία του τουρισμού, της χρήσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (smart cities) και περιβάλλοντος καθώς οι αστικές προκλήσεις είναι παρεμφερείς για κάθε πόλη
Ο κ. Ζέρβας πρότεινε τη δημιουργία ομάδων εργασίας (working groups) μεταξύ αντιδημάρχων και αξιωματούχων των δύο πόλεων που θα αναλάβουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση και εφαρμογή αυτών των προτάσεων με τον κ. Ιμάμογλου να διάκειται θετικά σε μία τέτοια εξέλιξη. Από κοινού επιπλέον διαμορφώθηκε πρόταση δημιουργίας δικτύου ελληνικών και τουρκικών πόλεων, με έμφαση σε αυτές που έχουν λιμάνι. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ζέρβα κλείνοντας, να προσκαλεί τον κ. Ιμάμογλου να επισκεφτεί σύντομα τη Θεσσαλονίκη ως Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.