Στάση αναμονής από εφοριακούς και εργατικό κέντρο για αλλαγές σε ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ

Στάση αναμονής, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τηρούν εκπρόσωποι των ελεγκτικών υπηρεσιών, αλλά και του χώρου της εργασίας, έναντι της απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει το ΣΔΟΕ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές τους σε νέες δομές. Όπως επισημαίνουν, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν μέχρι τώρα οι δύο ελεγκτικές υπηρεσίες δεν ήταν αποτελεσματικός και ίσως τώρα με την απόφαση αναδιάρθρωσής τους και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις νεοσύστατες γενικές γραμματείες, να ανοίγεται μια χρυσή ευκαιρία για να αναβαθμιστούν επιχειρησιακά.

“Το ΣΔΟΕ δεν κλείνει και αυτό είναι το πιο σημαντικό”, καθησυχάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής, Μιχάλης Κούπκας και προς επίρρωση τονίζει πως “οι υπηρεσίες του παραμένουν ως έχουν, οι ελεγκτικές του αρμοδιότητες επίσης, όπως και οι θέσεις εργασίας, οι κτηριακές δομές, αλλά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής πολιτικής με λιγότερες δομές, θα υπαχθεί σε μια νέα δομή, τη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας”.

Ο κ. Κούπκας εκτιμά, μάλιστα, πως η προωθούμενη αναδιάρθρωση του ΣΔΟΕ, υπό την ομπρέλα της νέας γραμματείας φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας, ίσως αποβεί επωφελής για την επιχειρησιακή του λειτουργία, καθώς, όπως, υποστηρίζει, “το Σώμα από το φθινόπωρο του 2015 είχε ψαλιδισμένες αρμοδιότητες, ως προς τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, αφού σε μια νύχτα αποφασίστηκε να μετακινηθούν 500 στελέχη της υπηρεσίας, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων”.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος των Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής, τονίζει πως οι αλλαγές που αποφασίστηκαν “για εμάς είναι η χρυσή ευκαιρία τώρα να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί ο ρόλος του ΣΔΟΕ στο περιβάλλον της εποχής μας, εκεί που πλέον η φορολογική απάτη συντελείται ως επί το πλείστον ψηφιακά, μέσα από πλατφόρμες κι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και φυσικά θέλουμε η νέα γενική γραμματεία να επικεντρωθεί στα θέματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και μεγαλύτερης κατάρτισης των εργαζομένων της”.

Ο ίδιος επιχειρεί να καθησυχάσει, επίσης και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την τύχη που θα έχουν πολλές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος μετά την κατάργηση του ΣΔΟΕ με τη μορφή που το γνωρίσαμε τα τελευταία 24 χρόνια.

“Δεν αλλάζει τίποτε ως προς αυτό. Συνεχίζουμε κανονικά και προσπαθούμε μάλιστα να έχουμε και ένα υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Άλλωστε είμαστε στο καλοκαίρι και πάντα πυκνώνουν τα οικονομικά και τα φορολογικά εγκλήματα σε αυτές τις περιόδους”, ανέφερε.

Ανάλογο κλίμα, σε σχέση με τις προωθούμενες αλλαγές, επικρατεί και στις τάξεις των εκπροσώπων του κόσμου της εργασίας. “Εδώ και πολύ καιρό έχουμε επισημάνει ότι οι έλεγχοι δεν μπορεί να συνεχίσουν να γίνονται με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο ελέγχου, που να μπορεί την ίδια ώρα να ελέγχει και για οικονομικά ζητήματα, και για ασφαλιστικά, αλλά και για τα εργασιακά”, εξήγησε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως “το αν αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση αποδειχθεί θετικό, θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα του μέτρου κι από την πολιτική βούληση να εφαρμοστεί, γιατί το πρώτο που λείπει είναι η πολιτική βούληση [...] Γιατί δεν αρκεί να κάνεις κάποιες ανακοινώσεις, πρέπει να δημιουργήσεις και τις προϋποθέσεις για να υπάρχει αποτελεσματικότητα”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσαραμπουλίδης υπογράμμισε πως κρίσιμες παράμετροι είναι επίσης η υιοθέτηση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αλλά και η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στη διενέργεια των ελέγχων, ώστε να διαμορφώνονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και προστασίας για τους εργαζόμενους. “Αν δεν υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι σε όλο το φάσμα, δημιουργώνται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, γιατί αυτός που πληρώνει και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, φορολογικές και ασφαλιστικές, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί εκείνον που κλέβει λίγο το κράτος, λίγο τα ασφαλιστικά ταμεία, λίγο την εφορία, λίγο το ΦΠΑ και λίγο και τον εργαζόμενο, με αποτέλεσμα οι υγιείς επιχειρηματίες να μην μπορούν να σταθούν και εν τέλει να επιβιώνουν οι σαλτιμπάγκοι, οι οποίοι έχουν και ημερομηνία λήξης”, είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Η κατάργηση του ΣΔΟΕ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πάντως, αποτέλεσε αιτία για να ξεσπάσει κόντρα σε πολιτικό επίπεδο, με την αντιπολιτευση να κάνει λόγο για αποδυνάμωση δύο δομών ελέγχου πρώτης γραμμής και την κυβέρνηση να απαντά πς οι αλλαγές θα φέρουν ενδυνάμωση του ρόλου τους και αποκοματικοποίηση, που αποτελεί απαίτηση του ελληνικού λαού.