Περιβαλλοντικός διαγωνισμός για μαθητές και ενήλικες στο δήμο Παύλου Μελά

Περιβαλλοντικό διαγωνισμό για μαθητές και ενήλικες και ημέρα αφιερωμένη στον εθελοντισμό και το περιβάλλον διοργανώνει ο δήμος Παύλου Μελά, καλώντας τους συμμετέχοντες να παραδώσουν τα έργα τους έως τις 31 Ιανουαρίου στο γραφείο εθελοντισμού. Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, ζωγραφική, για μαθητές έξι έως 10 ετών - κατασκευή καλλιτεχνημάτων, με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, για μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών - διαγωνισμός ιδεών, για ενήλικες σχετικά με τις δράσεις περιβάλλοντος και εθελοντισμού
Στόχος του διαγωνισμού είναι να δοθεί η δυνατότητα στα μικρότερης ηλικίας παιδιά να αναγνωρίζουν τα βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος και να κατανοούν την επίδραση που έχουν οι πράξεις και οι επιλογές τους σε αυτό, στα μεγαλύτερης ηλικίας να εκφράσουν τον προβληματισμό τους και να μεταφέρουν τις εντυπώσεις, τις ιδέες και τις αντιλήψεις τους που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία αυτού στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένους φορείς λήψης αποφάσεων.
Στους ενήλικες συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να προτείνουν καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε μελέτες που συνταχθούν και θα υλοποιηθούν από τις δομές του δήμου, συνεισφέροντας έτσι στην προστασία περιβάλλοντος και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος προς όφελος των πολιτών.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ο δήμος Παύλου Μελά θα επιβραβεύσει τους νικητές αλλά και όλους τους συμμετέχοντες, σε μια ημέρα αφιερωμένη στον εθελοντισμό και το περιβάλλον, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».
Θα απονεμηθούν βραβεία στα τρία πρώτα έργα κάθε κατηγορίας με δίπλωμα και μετάλλιο, θα δοθούν δώρα σε όλους τους νικητές και τα έργα κάθε κατηγορίας (σ.σ. έως 100) θα εκτεθούν στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» και στην υπόγεια διάβαση της οδού Λαγκαδά.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται στο πλαίσιο του Έργου «Ενίσχυση οικολογικής συνείδησης και προώθησης περιβαλλοντικού εθελοντισμού στο δήμο Παύλου Μελά», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τα Γραφεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου – Κορδελιού & Βερτίσκου.
Στις ενέργειες του Έργου «Ενίσχυση οικολογικής συνείδησης και προώθησης περιβαλλοντικού εθελοντισμού στο δήμο Παύλου Μελά», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη Μητρώου Εθελοντών, η επιμόρφωση των Εθελοντών, διαδικτυακή πύλη και Εφαρμογή Κινητών Τηλεφώνων (σ.σ. Mobile App) για τον εθελοντισμό.
Βασικός σκοπός είναι η προστασία του περιβάλλοντος μέσω του εθελοντισμού και ειδικότερα η αύξηση του βαθμού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία μόνιμου διαύλου επικοινωνίας με τους πολίτες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν εθελοντικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η ανάδειξη καλών εθελοντικών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η υποστήριξη και ανάδειξη εθελοντικών πρωτοβουλιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, παράλληλα με τα μέτρα πολιτικής και τις πρωτοβουλίες της πολιτείας και η καλλιέργεια δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των πολιτών.
Ομάδα στόχου αποτελεί το σύνολο των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά, αλλά και πολίτες εκτός Δήμου που ενδιαφέρονται να ενεργοποιηθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.