Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του προγράμματος Conse pp για την προστασία της βιοποικιλότητας με εταίρο το δήμο Θέρμης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση των εταίρων του διασυνοριακού έργου Conse-pp, που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Θέρμης την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019. Το έργο αφορά στην προστασία των ειδών χλωρίδας με προτεραιότητα διατήρησης στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας Βόρειας Μακεδονίας. Ο Δήμος Θέρμης με τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο project έχει ως στόχο να συνδράμει στη προστασία των ειδών χλωρίδας της διασυνοριακής περιοχής που έχουν χαρακτηριστεί ως είδη προτεραιότητας και παράλληλα να προάγει την έννοια της βιοποικιλότητας και της ανάγκης διατήρησης των φυτών προτεραιότητας. 
Στο πλαίσιο υλοποίησής του έργου εντάσσεται και η κατασκευή του περιβαλλοντικού πάρκου στην Καρδία, που αποτελεί το σημαντικότερο παραδοτέο όπως τόνισε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Στέλιος Γκιζάρης ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση. Από τους λοιπούς εταίρους του προγράμματος παρευρέθησαν και συμμετείχαν στη συνάντηση, ο κ. Ζoran Nogaseski, Δήμαρχος του Δήμου Debarca, ο κ. Novica Zecevic διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης για τη διαχείριση και την προστασία της περιοχής Jasen, ο κ. Vlatko Andonovski υπεύθυνος του έργου από το Τμήμα Δασοπονίας του Πανεπιστημίου Αγίων Κύριλλου και Μεθοδίου και η κ. Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων, ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Η δημιουργία πάρκου ευαισθητοποίησης για τη φυτοποικιλότητα, στην Κοινότητα Καρδίας είναι καινοτόμο και μοναδικού χαρακτήρα έργο καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο. Η ιδιαιτερότητα του πάρκου έγκειται στο γεγονός ότι θα διατηρεί φυτά, που ενώ δεν υπάρχουν στο εμπόριο είναι φυτά εξημερωμένα που συλλέχθηκαν σε βοτανικές αποστολές και προήλθαν από άγρια είδη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας και των συνόρων της. Συγκεκριμένα το πάρκο θα φιλοξενεί χίλια φυτά από τουλάχιστον εβδομήντα φυτικά είδη και υποείδη της επιλέξιμης περιοχής του προγράμματος, τα οποία με βάση τη μελέτη που εκπονεί το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ χαρακτηρίζονται ως είδη προτεραιότητας και κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. 
Ο κ. Γκιζάρης τόνισε ότι ο “δήμος Θέρμης δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συντηρήσει και να διατηρήσει τον αριθμό των φυτών που με τόσο κόπο οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν, να ταξινομήσουν, να πολλαπλασιάσουν και να μας δώσουν προς χρήση”. 
Τα στελέχη του τμήματος προγραμματισμού, ανάπτυξης και οργάνωσης και συγκεκριμένα η κ. Ευγενία Παπανικολάου ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος τονίζοντας ότι για όλα τα παραδοτέα του προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις και βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης. 
Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε ότι έχουν συμβασιοποιηθεί και υλοποιούνται τα εξής παραδοτέα του προγράμματος:
· το έργο: «Δημιουργία Πάρκου Ευαισθητοποίησης για τη Φυτοποικιλότητα, στην Τοπική Κοινότητα Καρδίας του Δήμου Θέρμης. 
· πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κυρίως σε μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης. 
· σχέδιο φύτευσης του πάρκου το οποίο εκπονείται από εξειδικευμένο επιστήμονα στην αρχιτεκτονική τοπίου και την αυτοφυή χλωρίδα. 
· αρχιτεκτονικός σχεδιασμός τριών "πάρκων τσέπης" (pocket parks) στη περιοχή του Δήμου Θέρμης. 
· δράσεις προβολής και δημοσιότητας του έργου - (εκτύπωση υλικού προβολής και δημοσιότητας, διοργάνωση ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ενός διαγωνισμού φωτογραφίας καθώς και μιας έκθεσης παρουσίασης των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών). 
· υπηρεσίες ταξιδιών και management. Έχει ήδη εκπονηθεί και παραληφθεί το σχέδιο επικοινωνίας του project.