Οι εκδηλώσεις για την 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Ναζί

30η Οκτωβρίου 1944: “Τμήματά μας εισήλθον Θεσσαλονίκη σήμερον 3ην μετά μεσημβρίαν. Λαός Θεσσαλονίκης έξαλλος από ενθουσιασμόν διατρέχει οδούς πόλεως εναγκαλιζόμενος αντάρτες”.Το τηλεγράφημα του Μάρκου Βαφειάδη αναγγέλλει την είσοδο των στρατευμάτων του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη απελευθερώνεται από τους ναζί.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, τιμά την επέτειο  της απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου 1944. Ανήμερα της επετείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στην αναθηματική πλάκα, μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ στο φουαγιέ του θα φιλοξενηθεί έκθεση για τον παράνομο τύπο της κατοχής.
Η έκθεση με φωτογραφικό υλικό και πρωτοσέλιδα εφημερίδων του παράνομου τύπου θα ανοίξει την 26η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Την ημέρα των εγκαινίων, ανήμερα της 30ης Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει συναυλία με τα ρεμπέτικα της εποχής.
 Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων παρουσίασαν σήμερα μέλη της οργανωτικής επιτροπής σε συνέντευξη τύπου, στο δημαρχείο της πόλης.
Η 30η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως δημόσια γιορτή τοπικής σημασίας με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε το 2016.
Τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Κρατικό θέατρο, η ΕΣΗΕΜΘ και το Μέγαρο Μουσικής.