Ο Νίκος Παπαϊωάννου είναι ο νέος Πρύτανης του ΑΠΘ

Ο πρόεδρος του τμήματος Κτηνιατρικής και αναπληρωτής Κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Υγείας, Νίκος Παπαϊωάννου είναι ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα ο κ. Παπαϊωάννου έλαβε το 54,3% των ψήφων, έναντι 45,7% του νυν αντιπρύτανη Θόδωρου Λαόπουλου.
Αυτή την ώρα γίνεται η καταμέτρηση στις κάλπες για την ανάδειξη των τεσσάρων αντιπρυτάνεων, θέσεις τις οποίες διεκδικούν έντεκα υποψήφιοι.
Παρακάτω οι προγραμματικές θέσεις του νέου πρύτανη, έτσι όπως διατυπώνονται στην ιστοσελίδα του :
“Το όραμά μου για το Πανεπιστήμιο
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει επηρεάσει σημαντικά όλες τις δημόσιες δομές. Μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Δεδομένης της ιστορίας του, του μεγέθους του, αλλά και του ρόλου που έχει διαδραματίσει διαχρονικά στην παιδεία και την κοινωνία, το Αριστοτέλειο μπορεί να ασκήσει ηγετικό ρόλο σε όλο το φάσμα της πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Η πιο σίγουρη εγγύηση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η ποιότητα της δουλειάς μας. Και δεν είναι μόνο η παραγωγή και η μετάδοση κατάλληλης και επαρκούς γνώσης. Eίναι και η διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, που θα σέβονται αλλά και θα αμφισβητούν τα δεδομένα και θα κινούνται σε πορείες διαρκούς προσαρμογής με στόχο την αριστεία.
Για να μπορέσουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε περιβάλλον ανοικτών ακαδημαϊκών συνόρων, απαιτούνται πολύπλευρες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια. Οι κοινωνίες άνοιξαν και καμιά διάταξη νόμου δεν θα είναι αρκετή στο εξής να μας προστατεύσει από τον ανταγωνισμό που βιώνουμε. Μόνοι μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες προκλήσεις που θα συναντήσουμε.
Σας καλώ, πρώτοι εμείς, ν’ αφήσουμε πίσω την κρίση και να γυρίσουμε σελίδα. Το Αριστοτέλειο έχει ανεξάντλητες δημιουργικές δυνάμεις. Θα πρέπει να τις απελευθερώσουμε και να γίνουμε μέρος της λύσης που αναζητά η ελληνική κοινωνία.”