Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤV100: «Δεν θέλουμε ένας Αρχιεπίσκοπος να εκτίθεται για μια συναλλαγή που επιχείρησε να κάνει μαζί με τον Πρωθυπουργό»

Στην υπό συζήτηση συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μιλώντας στην εκπομπή «Τα εν Δήμω» της TV100 και στη δημοσιογράφο Πόπη Αστεριάδου.
Ο κ. Άνθιμος επεσήμανε ότι δεν ήταν ενημερωμένος για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας εκκλησίας και πολιτείας και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριότατο». 
«Εγώ λυπούμαι για αυτό, γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας Αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. Πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες – γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας», σημείωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν κατά την άποψή του ο Αρχιεπίσκοπος έχει πέσει στη συνείδηση των πολιτών, ο κ. Άνθιμος απάντησε: «Είναι δύσκολο να το πω, αλλά ‘ναι’. Όχι ο ίδιος –εγώ θα το μειώσω αυτό- όχι ο ίδιος, αλλά αυτό το οποίο επιχείρησε και συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τον λαό, αδιακρίτως πολιτικών προτιμήσεων». 
 
Για τις σχέσεις του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
Ο κ. Άνθιμος ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. 
«Στην αρχή μαλώσαμε -έτσι με τα λόγια- σαν καλά, αλλά λίγο μεγαλωμένα παιδιά. Έτσι το είδα εγώ», είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Πάνε αυτά. Έχουν διαγραφεί». 
Ο κ. Άνθιμος επεσήμανε ότι με τον Γιάννη Μπουτάρη έχει πολύ καλή συνεργασία, ενώ δεν έκρυψε ότι τρέφει συμπάθεια προς το πρόσωπο του Δημάρχου. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες του Δημάρχου με τις οποίες διαφωνεί, τονίζοντας πάντως ότι ο Γιάννης Μπουτάρης αγωνίζεται και έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα από πλευράς προσφοράς προς την κοινωνία.