Νέες διευκολύνσεις από τις τράπεζες μέσα στην ημέρα. Σε ύφεση 1% έως 3% η οικονομία φέτος

Διολίσθηση σε ύφεση, που μπορεί να κυμανθεί από 1% έως και 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη βασική εκτίμηση και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021, προέβλεψε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 2020, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ προανάγγειλε μέσα στην ημέρα μέτρα διευκόλυνσης από τις τράπεζες, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ o κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ, που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Eurogroup, αναφέρουν, με βάση το κύριο τους σενάριο, για ύφεση 5% στην Ευρώπη και στο ακραίο σενάριο για συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 9%.
Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις, όπως είπε ο υπουργός είναι για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% με 3% το τρέχον έτος. «Επειδή είναι μία εξωγενής κρίση όλοι πιστεύουμε πως μόλις αυτή εκλείψει η ανάκαμψη θα είναι απότομη, θα έχει ένα σχήμα V όπως λέμε. Αλλά η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολο να αποτυπωθεί πολύ μέσα στο 2020, θα είναι πολύ καλύτερη μέσα στο 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας, πάντως, πως το σενάριο στο οποίο βασίζονται όλα αυτά είναι μία κρίση θα κρατήσει δύο ή τρεις μήνες.
Επισήμανε ακόμη ότι ο τουρισμός θα δεχθεί πλήγμα και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση προς το παρόν δίνει «μάχη» για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκειμένου να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η ρευστότητα. Υπογράμμισε δε, πως ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας των περίπου 35 δισ. ευρώ που διαθέτει η χώρα.
Για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα δώσει ρευστότητα 1 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία τόνισε πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την ελληνική πλευρά και πως απαιτείται και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σήμερα ή αύριο εν τω μεταξύ θα δοθεί και ολοκληρωμένη απάντηση για το τι θα γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης επιχειρήσεων, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Όσο για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης τραπεζών, όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το βασικό σενάριο είναι όχι».