Μ.Βαρβιτσιώτης: "Πρόκληση για την Ευρώπη το Brexit"

Την ανάγκη για μία “έξοδο με συμφωνία” επεσήμανε ο   αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης του επιχειρηματικού κόσμου ενόψει του Brexit, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Την ενημερωτική ημερίδα του Οδικού Χάρτη των εθνικών δράσεων σε διυπουργικό επίπεδο για την διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των επιχειρήσεων της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων για το Brexit, διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το ΕΒΕΘ, τον ΣΒΕ και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων.
Ο κύριος Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε πρόκληση για όλη την Ευρώπη την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το Brexit είναι μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα χάσει το 13% του ΑΕΠ της και το 16% του πληθυσμού της, άρα θα γίνει φτωχότερη. Το θέμα είναι πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα οδηγήσει όλες τις οικονομίες, και την ελληνική, σε μεγάλους τριγμούς,κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Σε πολιτικό επίπεδο προσπαθούμε να έρθουμε σε συμφωνία με το Ηνωμένο βασίλειο, όμως σαν χώρα οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο ενδεχόμενο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη μέρα άνθρωποι, εμπορεύματα συναλλαγές θα συνεχίσουν με απρόσκοπτο τρόπο, ώστε να μην πληγούμε από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Βαρβιτσιώτης
Όσο για τους 17.000 φοιτητές που ζουν εκεί και τις επιχειρήσεις μετά το Brexit, ο κύριος Βαρβιτσιώτης τόνισε: «Αυτές οι εξελίξεις δεν ελέγχονται από εμάς. Εμείς προσπαθούμε να προετοιμάσουμε την ελληνική κυβέρνηση, όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού κράτους, ώστε να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία, να ενημερώσουμε όλους τους συναλλασσόμενους, είτε είναι φοιτητές, είτε ασθενείς που νοσηλεύονται σε βρετανικά νοσοκομεία, είτε εξαγωγείς είτε οι άνθρωποι του τουρισμού, ώστε να είμαστε όλοι καλύτερα προετοιμασμένοι. Εμείς έχουμε φτιάξει το σχέδιο των δράσεών μας, όπου σήμερα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος πρέπει να έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας και τη αυτό ξεκινάμε από εδώ τις ημερίδες ενημερώσεις για όλες τις προβλέψεις που πρέπει να γίνουν. Συνεχίζουμε τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο βασίλειο όπως ήταν. Αυτοί που σήμερα σπουδάζουν στη Βρετανία, αυτοί που ξεκίνησαν τώρα τις σπουδές τους και αυτοί που θα μπουν από του χρόνου στα βρετανικά πανεπιστήμια θα πληρώνουν ότι πληρώνουν οι πολίτες του Ηνωμένου βασιλείου. Η συζήτηση είναι γι αυτούς που θα μπουν μετά το 2022 και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι να μην πάνε σε τιμολόγιο τρίτων χωρών που θα είναι πολύ βαρύ».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν  μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης και ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΕΘ, Δημήτριος Λαγκασάς.