"Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν": έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις επιστήμονες από το χώρο της Υγείας φωτογράφησαν και αποτύπωσαν τα λεπροκομεία της Ελλάδας με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα κατά της απομόνωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η προσπάθεια τους αναδεικνύει παράλληλα και την αναγκαιότητα περαιτέρω επιστημονικών ερευνών με τη μέθοδο ανάλυσης σκελετικών καταλοίπων της αρχαιότητας.
Η λέπρα ή αλλιώς νόσος του Hansen είναι μια από τις μακροβιότερες ασθένειες, η οποία είχε πάρει κατά την περίοδο της αρχαιότητας και κατά τον 12ο αιώνα την μορφή επιδημίας.
Για χρόνια εκτός από ανίατη, θανατηφόρο ασθένεια, ήταν κοινωνικό στίγμα για όσους έφεραν έναν χανσενικό ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας τους.
Από το 1981 έως το 2005 στην Ελλάδα σημειώθηκαν συνολικά 172 κρούσματα λέπρας. Οι χρονιές που παρουσίασε έξαρση ήταν το 1991 ενώ από το 1995 έως σήμερα τα κρούσματα μηδενίστηκαν.
Οι μεταφορές της λέπρας στην τέχνη αποτελούν µια αποκαλυπτική περιπλάνηση στο χρόνο και τις αντιλήψεις διαφορετικών εποχών. Οι τέσσερεις επαγγελματίες από το χώρο της υγείας φωτογράφησαν στη Σποναλόγκα στη Σάμο τη Λέρο και στη Αθήνα τους χώρους που πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους άνθρωποι που έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν.
Το εγχείρημα υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ και το αποτύπωμα της φωτογραφικής απεικόνισης των λεπροκομείων δημοσιεύεται στο λεύκωμα “Μνήμες από τα χρόνια του ΧΑΝΣΕΝ” .

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 η έκθεση με τον ίδιο τίτλο μετά τη νήσο Σπιναλόγκα και την Αθήνα, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαινιάζεται στις 19.30, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα). Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.