Eθελοντική αιμοδοσία από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Eθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει, σήμερα, 14 Νοεμβρίου (από 14:30 έως τις 18:00) ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στα γραφεία του στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 173-175). Ο ΦΣΘ από το 2013 διαθέτει Τράπεζα Αίματος, η οποία έχει βραβευτεί δύο φορές για την εθελοντική δράση της από την υπηρεσία αιμοδοσίας του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος".
Στόχος της Τράπεζας, η οποία αριθμεί περίπου 100 μέλη, είναι να ευαισθητοποιήσει τους φαρμακοποιούς της πόλης στο θέμα της δωρεάς αίματος ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα αποθέματα σε φιάλες αίματος, προκειμένου να δοθούν σε όσους συναδέλφους τους ή συγγενικά τους πρόσωπα το χρειαστούν.
 
Οδηγίες για αιμοδότες
Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
* Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι θα πρέπει να έχουν φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία, όχι όμως μεσημεριανό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Ούτε θα πρέπει να είναι νηστικοί. Επίσης δεν θα πρέπει να έχουν παραλείψει το πρωινό τους.
* Δεν θα πρέπει να βρίσκονται υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα τους αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα θα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για μία-δύο μέρες πριν την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.
* Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόπτουν τρεις-τέσσερις μέρες πιο πριν.
* Όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν θα πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.
* Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
* Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι(6) μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.
* Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.
* Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε όποιες απορίες μπορεί να έχετε.
* Την ημέρα της αιμοδοσίας πίνουμε πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.
* Τέλος οι αιμοδότες πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους είτε τον ΑΜΚΑ τους είτε την αστυνομική ταυτότητα.