Ενημερωτική δράση με τίτλο «Ημέρα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Έρευνα» διοργανώνει το ΠΑΜΑΚ

Ενημερωτική δράση με τίτλο «Ημέρα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Έρευνα» διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ιδρύματος. Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, που θα αρχίσει στις 10 το πρωί, έχει τίτλο «Επιστημονική Ακεραιότητα και Ηθική και Δεοντολογία στην Έρευνα». Σε αυτήν θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες των επίσημων καλεσμένων, Ισίδωρου Καρατζά και Σταυρούλας Τσινόρεμα. Ο κ. Καρατζάς, επικεφαλής του Τομέα Ηθικής και Ερευνητικής Ακεραιότητας στην Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο  «Από τη θεωρία στην πράξη  : Η επιστημονική κοινότητα και η κοινή ευθύνη»,  ενώ η    καθηγήτρια Σταυρούλα Τσινόρεμα, Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα αναπτύξει το θέμα  «Ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις της επιστημονικής έρευνας. Αρχές και θεσμοί».
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, έχουν συμπεριληφθεί μία σειρά από ομιλίες μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για τα  Ερευνητικά Πρωτόκολλα, τους Κανόνες Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας και τον Ρόλο των Ε.Η.Δ.Ε. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ευθύμιος Ταμπούρης θα αναπτύξει το θέμα «Ζητήματα αυτο-αξιολόγησης και αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων», η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λευκοθέα Καρτασίδου και η επίκουρη καθηγήτρια Δόξα Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσουν το θέμα «Η έρευνα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες: τί πρέπει να γνωρίζει ο ερευνητής»  και, τέλος, η  καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  θα αναπτύξει το θέμα  «Επιστημονική έρευνα και Προσωπικά Δεδομένα».
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (https://tinyurl.com/uom-ethicsday-2020) ή να επικοινωνούν με το:
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
(Γραφείο Ε-110, 1ος όροφος)
Εγνατία 156, Τ.Κ. 546 36, Θεσσαλονίκη                
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-891.437/362
Ε-mail:  [email protected]