Αύξηση χρηματοδότησης για το "Εξοικονομώ Κατ' Οίκος ΙΙ" στην Κ. Μακεδονία

Ακόμη και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομίας για να στηρίξει με επιπλέον κονδύλια την ικανοποίηση της εντυπωσιακής ζήτησης που εκδηλώνεται τοπικά για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τη σχετική αποκάλυψη έκανε μιλώντας στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα στις δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτης Κορκολής, ο οποίος επιβεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα διπλασιαστεί.
«Πράγματι ισχύουν όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ότι θα πάμε στα 700 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 350 εκατ. ευρώ, τα οποία αρχικώς είχαν προβλεφθεί. Είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομιας και τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση», ανέφερε ο κ. Κορκολής, διευκρινίζοντας πως η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται για το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, σε διάστημα μόλις τριών ημερών από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ, υποβλήθηκαν στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, πάνω από 20.000 αιτήματα, εκ των οποίων τα 12.000 έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία, ενώ τα άλλα περίπου 8.000 είναι σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. «Πιστεύουμε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες, όταν και θα ανοίξει το σύστημα για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, το ενδιαφέρον θα είναι ανάλογο» εκτίμησε ο κ. Κορκολής.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας και στην πολύ μεγάλη ανταπόκριση των νοικοκυριών στην πρόσκληση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέφερε πως στις προθέσεις του είναι άμεσα να καλέσει τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και να του ζητήσει να ανάψει το πράσινο φως ώστε ένα μέρος από τα κονδύλια του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, να προστεθούν σε αυτά που βάζει το ελληνικό δημόσιο για την περιοχή.
«Θα συζητήσουμε την προοπτική αυτή από κοινού με τον κ. Χαρίτση, στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που ξεκινά τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια από τις λίγες που δεν έχουν συνδράμει με πόρους από το ΠΕΠ τους στο νέο Εξοικονόμηση Κατ’Οίκον ΙΙ» τόνισε.
Καλοδεχούμενη, χαρακτήρισε τη σημαντική αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για τον πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλιας, πλην όμως υπογράμμισε πως θα πρέπει να λυθούν και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που παρατηρούνται στο σύστημα και έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και ταλαιπωρία στους χρήστες.