400 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν το 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον τουρισμό

Κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με θετική επίδραση και για τα έσοδα του κρατικού κορβανά, αναδείχθηκε, για μια ακόμη χρονιά στη διάρκεια του 2018, ο ξενοδοχειακός τομέας της Θεσσαλονίκης, καθώς εκτιμάται πως κινητοποίησε, στην αγορά, κεφάλαια άνω των 420 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, οι μεσάζοντες και άλλοι, αν ληφθεί υπόψη και η μόχλευση που προκάλεσε ο συγκεκριμένος κύκλος εργασιών.
Το στοιχείο αυτό, για την καθοριστική συμβολή του κλάδου στο τοπικό οικονομικό γίγνεσθαι, ήταν ένα από τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας ικανοποίησης τουριστών και οικονομικής απόδοσης των ξενοδοχείων - μελών της Ένωσης, που παρουσιάστηκε και επίσημα το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Απριλίου, σε ξενοδοχείο της πόλης, από τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Όπως εξηγήθηκε, από τη συνολική εκτιμώμενη επίδραση που είχε η παρουσία των τουριστών στην πόλη κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ποσό ύψους 183 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει την κατά κεφαλήν δαπάνη που διαχύθηκε σε αγορές υπηρεσιών και αγαθών στην πόλη, 161 εκατ. ευρώ, είναι το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα φόροι που κατέληξαν στα δημόσια ταμεία.
Παρουσιάζοντας τα επιμέρους ευρήματα της μελέτης, ο Stefan Merkenhof, managing consultant της εταιρείας GBR Consulting, που τη διεξήγαγε, ανέφερε πως στα θετικά μηνύματα του 2018 είναι ότι η ημερήσια δαπάνη των τουριστών της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε οριακά στα 71 ευρώ, από τα 70 ευρώ ένα χρόνο πριν, όπως και η “εκτόξευση” των Ισραηλινών τουριστών κατά 78%, που πλέον είναι οι πρώτοι σε διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης. 
Οριακή αύξηση στο 8,1% από 8% το 2017, κατεγράφη και στην ικανοποίηση των επισκεπτών. Πιο συγκεκριμένα, ανοδικά κινήθηκε η συνολική ικανοποίηση στη Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση από το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τον σταθμό του ΟΣΕ, σταθερή παρέμεινε σε σχέση με  τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενώ οριακά ανοδικά, σε 8,3% από 8,2% κινήθηκαν οι απαντήσεις και για τη σχέση ποιότητας τιμής στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ξενοδοχεία. Η επιθυμία των τουριστών να επισκεφτούν ξανά τη Θεσσαλονίκη δε, αγγίζει ποσοστό 95%, ενώ εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθεση να προτείνουν την πόλη μας σε άλλους ενδιαφερόμενους.
Ο τουριστικός ουρανός της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, δεν είναι εντελώς ανέφελος, αφού τα θετικά μηνύματα που προαναφέρθηκαν, σκιάζουν οι αρνητικές αξιολογήσεις των τουριστών για τον τομέα της ασφάλειας στην πόλη, αλλά και για άλλες παραμέτρους όπως είναι η καθαριότητα, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η έλλειψη πεζοδρομίων και πλατειών.
Ειδικά για το κομμάτι της ασφάλειας, και το γεγονός πως ο συγκεκριμένος δείκτης χρόνο με το χρόνο βαίνει επιδεινούμενος, ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Ανδρέας Μανδρίνος, τόνισε ότι ο τουρισμός της πόλης κινδυνεύει σοβαρά αν συνεχιστεί η πτώση που παρουσιάζει ο δείκτης ασφάλειας εξαιτίας της μικροεγκληματικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Για την ασφάλεια δεν ευθύνεται ο δήμος, τα υπόλοιπα είναι ευθύνη του», ανέφερε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος απέδωσε τις χαμηλές επιδόσεις σε καθαριότητα και πεζοδρόμια-πλατείες στα οικονομικά προβλήματα των δήμων, ενώ δεν απέφυγε να παραδεχθεί ότι “δεν τα καταφέραμε καλά στα πεζοδρόμια». Για τα πάρκα και το πράσινο είπε ότι είναι ελάχιστο, αλλά ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν νέοι πνεύμονες πρασίνου με το πάρκο που θα δημιουργηθεί με την ανάπλαση της ΔΕΘ και το Μητροπολιτικό Πάρκο του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Για τη Μουσείο είπε ότι θα αποτελέσει σημαντικότατο στοιχείο για τη διεθνή προβολή της Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι θα προσελκύσει 300.000 επισκέπτες την πρώτη πενταετία.
Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη. «Είναι απίστευτος ο μη συντονισμός των δυνάμεων της πόλης. Άλλα σκέφτεται ο Δήμος, άλλα η Περιφέρεια, άλλα οι φορείς. Ό,τι προλαβαίνει λέει ο καθένας. Θα πρέπει το σχέδιο αυτό να το εκπονήσει ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρέπει να περάσει στα χέρια ιδιωτών», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, στην παρέμβασή της υπογράμμισε την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων των φορέων που ασχολούνται με το αντικείμενο, για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων και να επωφεληθεί η πόλη εν συνόλω.