Γιορτή Πολυγλωσσίας Ιούνιος 2013

Με φόντο την ιστορική αναζήτηση του πολύγλωσσου τοπίου της Θεσσαλονίκης πολιτιστικοί και μορφωτικοί φορείς, ξένα Ινστιτούτα και σωματεία, καθώς και ειδικοί ομιλητές, παρουσίασαν (7-8 και 9 Ιουνίου 2013) στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης τις γλώσσες και τους πολιτισμούς των χωρών τους. Παράλληλα προσκάλεσαν τους πολίτες και τα παιδιά να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τους ήχους, τα γράμματα και τον τρόπο γραφής αυτών των γλωσσών, καθώς και με την πολιτιστική ιστορία του πολιτισμού που φέρει η κάθε μια τους.
Πρόκειται για τη γιορτή της Πολυγλωσσίας η οποία προσκαλεί ουσιαστικά τους νέους και τους μεγαλύτερους πολίτες και επισκέπτες της πόλης της Θεσσαλονίκης, να ανακαλύψουν την ποικιλία και τον πολιτισμικό πλούτο των γλωσσών συμμετέχοντας σε εργαστήρια, δρώμενα, φιλικές και αυθόρμητες συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες με φυσικούς ομιλητές της κάθε γλώσσας. Ένα ευρύ φάσμα 130 δράσεων που αναπτύχθηκαν σε 5 θεματικές ενότητες: θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά σχέδια εργασίας, γλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές και γλωσσικές διαδρομές της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, επικοινωνία με προϊόντα πολιτισμού άλλων γλωσσών, εργαστήρια graffiti σε άλλες γλώσσες, δημιουργία κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες. Τέλος, στις 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με κεντρικό θέμα «Η Ελληνική γλώσσα και η Πολυγλωσσία. Ζητήματα κοινωνικής συνοχής».

Οργανωτική Επιτροπή:

  • Αντώνης Καρούμπης (Αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και δια Βίου Μάθησης)
  • Σοφία Ασλανίδου (Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας).
  • Αργυρώ Μουμτζίδου (ειδική Επιστήμονας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου-Επιστημονική συνεργάτης του έργου Γλωσσικές Διαδρομές. Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις)